Fakultet zdravstvenih studija dobit će dugoročno na korištenje objekte „Studentskog centra“

Zastupnici su u nastavku 27. sjednice Skupštine Kantona Sarajevo održanom 5. oktobra 2020. godine usvojili odluku kojom se daje saglasnost na Nacrt Sporazuma između Univerziteta u Sarajevu, Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu i Javne ustanove „Studentski centar“ Sarajevo o ustupanju na dugoročno korištenje objekata Paviljon VIII i Paviljon IX, u okviru ove ustanove.

Fakultet zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu postoji 47 godina i nema riješeno pitanje smještaja, a prethodnih deset godina ovaj je fakultet iz vlastitih sredstava za najam prostora izdvojio 2.423.202,02 KM.

„Trenutno su studentska služba, biblioteka i Kabinet za praktične vještine smješteni u dijelu prostora Zavoda za saobraćaj, dok studenti Fakulteta nastavni proces pohađaju na osam različitih fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Dio arhiva Fakulteta je pohranjen u privatnoj firmi kojoj Fakultet plaća najam u iznosu od 351 KM mjesečno, i to iz vlastitih sredstava, dok je oprema za praktični dio nastave smještena u Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju“, pojasnio je ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anis Krivić.

Paviljon VIII i Paviljon IX, koji se nalaze u studentskom naselju Bjelave, a koji su predmet Sporazuma, ne koriste se za smještaj i ishranu studenata-korisnika usluga JU „Studentski centar“ Sarajevo.

Sredstva za adaptaciju objekata u ukupnom iznosu od 2.000.000 KM, a koja su obuhvaćena ovim sporazumom, predstavljaju razgraničena sredstva Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu iz 2018. godine i raspoloživa su u Budžetu Kantona Sarajevo za 2020. godinu, te neće proizvesti dodatno opterećenje ni za Budžet Kantona Sarajevo niti za Budžet Univerziteta u Sarajevu.

Izvor: Vlada Kantona Sarajevo , UNSA.BA