SPUS ODRŽAO SASTANAK SA MINISTRICOM VISOKOG OBRAZOVANJA

U srijedu 23.06.2021. godine SPUS je održao sastanak sa ministricom nauke, visokog obrazovanja i mladih povodom Nacrta Zakona o visokom obrazovanju koji je usvojila Vlada KS. 

Shodno reakcijama studenata i akademske zajednice koji su uputili žestoke kritike na tekst Zakona, Studentski parlament je na sastanku iznio problematizirane tačke s ciljem efektivnog rješeavanja neadekvatnih članova zakona. 

Na još jednom u nizu, a sigurno ne posljednjem sastanku, kategorično i nedvojbeno smo predstavljali stavove studenata koje smo prikljupljali unazad par mjeseci. S obzirom na sporne članove Zakona koji nikako ne idu u korist ni studenata ni profesora, sve amandmane, ali i prijedloge uređivanja postojećih problema smo iznijeli danas, a nakon dorade istih radit ćemo na njihovom implementiranju. 

Prioritetna tačka na koju su se predstavnici Studentskog parlamenta referisali je sporna odredba člana koji reguliše školarine, prelazak i zadržavanje javno finansiranog mjesta. Također, tema razgovora je bila odredba ispitnih rokova, konkretno predstavnici SPUS-a su potencirali da se studentima stečena prava ne mogu i ne smiju oduzimati. 

Na sastanku smo analizirali razloge iz kojih je tekst Zakona formuliran na ovaj način, te iz perspektive studenata i studentica ukazali na njegovu dvosmislenost i nepotpunost, te manjkavost i mane koje koče stvarno poboljšanje kvalitete obrazovanja, s koje nam svima treba biti zajednički cilj. SPUS tvrdi da su potrebne reforme obrazovanja, ali iste nećemo dopustiti da se dese nauštrb studenata, njihovih prava i obaveza.