Studenti Medicinskog fakulteta UNSA se oglasili povodom (ne)vakcinacije studenata

Studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, tačnije Udruženje koje zastupa prava i interese studenata na ovom fakultetu su se obratili javnosti povodom (ne)vakcinacije, a njhovo pismo prenosimo u cijelosti.
 
 
Poštovani,
 
ovim putem se obraćamo javnosti povodom (ne)vakcinacije studenata Medicinskog fakulteta UNSA ispred Udruženja studenata Medicinskog fakulteta- USMF.
U proteklom periodu, Udruženje je aktivno radilo na pronalaženju mogućnosti za vakcinaciju studenata, koji to žele, našeg fakulteta s ciljem povratka na regularnu nastavu nakon godinu i po online režima.
Zajedno sa upravom fakulteta smo se obraćali Zavodu za javno zdravstvo KS i Zavodu za javno zdravstvo FBiH sa zahtjevom da se vakcinišu studenti volonteri te da se studenti MF UNSA svrstaju u prioritenu skupinu za vakcinaciju protiv Covid-19. Dopis je upućen i Ministarstvu zdravstva FBiH.
Dopise smo pisali ispred USMF-a samostalno, zatim u sklopu Komisije za zdravstvo SPUS-a, ispred Udruženja studenata medicine u BiH – BoHeMSA-e, kao i sa upravom fakulteta.
Neki od sastanaka sa predstavnicima nadležnih institucija, koje smo tražili, su i održani, ali ništa od navedenog nije dalo nikakve rezultate.
Studenti medicine u Zenici i Mostaru, kao i Banjoj Luci, su vakcinisani te će moći neometano prisustvovati praktičnoj nastavi u narednoj akademskoj godini dok studenti u Sarajevu i Tuzli još uvijek čekaju.
 
Razočarani smo nemogućnosti nadležnih institucija da vakcinišu 400 studenata tzv. kliničkih godina studija kako bi se studenti neometano mogli vratiti regularnoj nastavi i biti dio zdravstvenog sistema.
Poražavajuće je da studenti u vlastitoj organizaciji moraju ići u susjednu Srbiju kako bi primili vakcinu te na taj način sačuvali svoje, ali i zdravlje svih nas.
Nadamo se da će nadležne institucije Ministarstvo zdravstva KS te Ministarstvo zdravstva FBiH poduzeti sve potrebne korake kako bi se ovaj problem riješio što prije kako bi se sačuvalo zdravlje studenata, ali i stvorili uslovi za održavanje nastave u zdravstvenim ustanovama. U suprotnom studenti će biti primorani organizovati put u susjednu Srbiju na vakcinaciju kao što su neki od fakulteta UNSA već uradili.
Izvršni odbor USMF-a