Studenti se mogu vratiti u sarajevske domove, pogledajte objavljene mjere i preporuke

Već neko vrijeme studenti se nadaju povratku u studentske domove. Nakon što je Senat donio odluku da nastava i ispiti počinju 8. juna, resorno ministarstvo je počelo sa pripremama za studente. 

Ministar obrazovanja, nauke i mladih u KS Anis Krivić potvrdio je za Klix.ba da je sve spremno za dolazak studenata u domove, a kazao nam je da je povratak potvrdilo 480 studenata. 

“Ja sam se obratio Zavodu za javno zdravstvo koji je izradio set preporuka za boravak u studentskim domovima. JU Studentski centar je upoznata sa tim preporukama o čemu su obavijestili studente i obezbijedili da se preporuke poštuju”, rekao je Krivić. 

Kada su u pitanju uposlenici domova ZZJZ preporučuje radu u smjenama kako bi što manje uposlenika bilo u isto vrijeme na poslu. 

Kada je u pitanju rad restorana, čitaonica, teretana i drugih zajedničkih prostorija potrebno je organizovati stolove tako da je moguće držati fizičku distancu. 

Studenti su prije dolaska u domove dužni obavijestiti o epidemiološkoj slici, odnosno zdravstvenom stanju i kontaktima, te ukoliko se nešto promijeni u smislu povišene temperature o tome moraju izvijestiti. Potrebno je da drže fizičku distancu i pojačaju ličnu higijenu.

Prostorije su nekoliko puta očišćene i dezinfikovane. Dezinfekcija je rađena još dok studenti nisu bili napustili sobe, a urađena je i nakon što su otišli bh. državljani koji su po dolasku bili smještani u karantin uspostavljen na Bjelavama.

“Od direktora imam potvrdu da su izvršene sve pripremne radnje. U posljednja dva-tri dana sam iskordinirao sve i mjere i povratak studenata”, kazao je Krivić.

Govoreći o novcu kojim su studenti platili mjesece iako nisu koristili usluge domova ministar je rekao da će odlučivati JU Studentski centar Sarajevo, ali i da vjeruje da će postupiti “u duhu svih odluka koje smo mi donosili u odnosu na javnu ustanovu Djeca Sarajeva”:

“Siguran sam da studenti neće platiti za usluge koje nisu koristili budući da nisu ni birali da ne budu tu.”

Krajem marta studenti su morali otići iz svojih soba, a predavanja su iz straha od širenja zaraze koronavirusa premještena na internet. U studentskom domu Bjelave je bio uspostavljen karantin za strane državljane koji su dolazili u BiH jedan period što je kod studenata tada stvorilo nezadovoljstvo. (Klix.ba)